Nu uppgraderar vi Falkenberg

Som den tekniknörd jag är så är GleSYS en utmärkt arbetsplats, vi får dagligen jobba med spännande teknik och hitta nya vinklar på hur vår hårdvara och infrastruktur kan användas. Som problemlösare är det väldigt tillfredställande och det är extra kul när vi får göra stora uppgraderingar.

Under hela 2015 och nu en bit in på 2016 har vi genomfört ett stort jobb med att uppgradera infrastrukturen i Falkenberg, allt från switchar till routrar och lagring har fått en uppgradering. Vi gör löpande uppgraderingar av alla delar för att kunna hantera de växande kraven från våra kunder och med jämna mellanrum måste vi göra större uppgraderingar och mer eller mindre byta olika komponenter och produkter. Det har varit ett stort jobb och jag vill gärna försöka sammanfatta vad det är vi har gjort.

Lagring

På lagringssidan har vi bytt ut i princip all lagring till VMware i Falkenberg och gått all-in på flash/SSD. Valet föll på en SanDisk InfiniFlash som rymmer hela 1 PB (1000 terabytes) flashlagring på tre rackenheter. Vi var först i Sverige med den här tekniken, vilket känns roligt. Vad gäller stabilitet och tillgänglighet så har det här snart rullat i fyra månader och vi är supernöjda. Förhoppningsvis smittar det av sig på de kunder som kör sina VPS:er här också.

Accessnätet

Förenklat är detta den del av nätverket som vi kopplar in våra kunder i. Som utgångspunkt ansluter vi alla switchar i Accessnätet redundant, därefter ansluter vi kunder till switcharna beroende på hur tjänsten ser ut. Med några tusen switchportar och ganska många förändringar varje månad blir det här nätverket ganska snabbt svårhanterat, och säkerhetsfunktioner som spanning-tree blir mer ett problem än en funktion som ska göra livet enklare.

För att lösa det här håller vi just nu på att bygga om Accessnätet så att vi kan erbjuda full redundans och högre kapacitet utan att behöva använda spanning-tree. Det är ett pågående arbete som kommer att fortgå under våren och som kräver en hel del manuell handpåläggning.

Corenätet

Trafiknivåerna på Internet växer – mer streaming, större bilder och allmänt högre krav på att hantera DDoS-attacker och annat som kan drabba ett nätverk gör att det är dags för oss att uppgradera våra routrar i Corenätet.

Vi räknar med att kunna växa med den nya routerplattformen ett tag och ser det som en investering för att säkerställa att vi kan hantera framtida trafiknivåer och eventuella DDoS-attacker.

Utöver nya routrar har vi även kopplat upp anslutningar mellan Falkenberg och Göteborg samt Göteborg och Stockholm, därmed har vi ökat kapaciteten mellan datacentren med ytterligare 10 Gbit/s.

Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!