Moderskeppet: Teknik för kreativitetens skull

För att lyckas online är mobilitet A och O, menar Fredrik Melén, delgrundare av Moderskeppet – en plattform med högkvalitativa onlineutbildningar inom foto, video och design. ”Det är bara en tidsfråga innan de datorer vi är vana vid i dag är borta och utbytta mot något nytt”, säger han.

Eftersom det är svårt att veta hur människor vill konsumera information i framtiden gäller det att hela tiden ligga i framkant och använda den senaste tekniken för driva sin business framåt. Det var i samband med “webbexplosionen” i mitten av 90-talet som Fredriks kollega Mattias Karlsson kläckte idén om att sälja populära bildbehandlingskurser online.

– Det var nästan löjligt bra tajming att vara teknik- och webbkunnig på den tiden. Jobberbjudandena rasade in och området bildbehandling och design var superhett. Mattias var lärare inom området och jag var webbansvarig på Högskolan i Jönköping. Vi slog våra kloka huvuden ihop och det blev faktiskt succé redan från dag ett.

Fredrik Melén, delgrundare av Moderskeppet

Fredrik menar att det är en större utmaning i dag på grund av hög konkurrens om kundernas tid, men att det går så länge man är kreativ och håller sig à jour med dagens trender och utveckling.

– I dag är det mobiler vi måste tänka på, men vad är det härnäst? Hur ser framtidens video ut? Jag lägger till exempel mycket mer tid i dag på informationssäkerhet än vad jag gjorde för fem år sedan. Även om jag alltid har haft ett säkerhetstänk så är behovet mycket större nu, och det kommer inte direkt att minska. Överlag gäller det att vara bäst på det man gör, det räcker inte längre att ha ett “okej erbjudande”. Allt måste hålla världsklass.

En viktig punkt som Moderskeppet fokuserar på är pedagogik och att lärarna håller hög kvalitet på undervisningen. Alla lärare får gå kurser så att undervisningen följer samma mall – och på så sätt blir den bästa för kunden.

– Vi har även bokcirklar där vi läser nya böcker inom området som vi sedan diskuterar. När en lärare börjar hos oss får hen också en personlig coach som hjälper till i upplärningen. Man skulle kunna säga att vi fungerar lite som ett bokförlag.

Även tekniken håller en hög nivå. Moderskeppet använder en dedikerad server och några VPS:er hos GleSYS. På dessa rullar WordPress med egenutvecklade plugins för Moderskeppets videokurser och medlemshantering.

– Vi kör WordPress utan cache och lyckas ändå hålla TTFB (Time to first byte) runt 100–150 ms, vilket jag är väldigt stolt över. Som webbserver använder vi NGINX med PHP-FPM och MySQL och även streamingservern kör NGINX. En hel del av våra administrativa program runt omkring rullar nu för tiden med Node.js och JavaScript vilket har funkat perfekt för oss.

Enligt Fredrik har branschen förutom en del utmaningar, även stora möjligheter.

– För mig, som brinner för onlineutbildning, finns det oändliga möjligheter. Jag tror att det i framtiden kommer bli viktigt att fortsätta lära sig genom hela livet, oavsett yrkesroll. Tekniskt är det bara att försöka hänga med och inte stagnera för mycket. Att vara nyfiken på ny teknik tror jag räcker långt.

När Moderskeppet valde mellan olika samarbetspartners var en viktig aspekt att det skulle vara smidigt att själv kunna sätta upp och ta ner servrar och finjustera inställningarna efter behov.

– Det jag gillar med GleSYS är att allt går så enkelt. Dessutom har de en välfungerande support när man väl behöver den, något som inte alltid är en självklarhet. Eftersom jag har så mycket annat att tänka på för att driva min verksamhet uppskattar jag verkligen när allt bara fungerar.

Läs mer om Moderskeppet på moderskeppet.se

Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!