Arkitektens tankar – en stadig och självsäker byggnad med mjuka inslag

Bakom arkitekturen av Glesys nya datacenter och huvudkontor står arkitekten Kristina Ladåker från Fredblad Arkitekter. Här får du ta del av hennes vision om att skapa en byggnad med en stark identitet. Och något som medarbetare och besökare kan känna stolthet över.


Ett levande och hållbart datacenter

Glesys HQ har en stadig form och en självsäker gestaltning där färgsättning och materialval skapar en sober, lugn och homogen atmosfär. Det klimatsmarta datacentret har smyckats med gröna inslag både i och utanpå byggnaden. Växtväggar ringlar ned längst fasaden från ett grönskande tak som även blir synligt från flera av kontoren på översta planet. Detta gör att grönskan ständigt gör sig påmind för människor i och utanför bygganden och belyser verksamhetens aktiva satsning för att bedriva en hållbar verksamhet. Växtligheten samspelar även med parkytan runt om huset.

glesys-hq-exterior-visulent-01 Illustration: Visulent

Byggnadens volym är tydligt indelad i olika delar som också återspeglar de invändiga rummens variation i funktion och upplevelse. De två första våningarna består av stående betongelement. Här ligger serverhallarna och förmedlar stabilitet med hjälp av det gedigna materialet. Ytan lämnas obehandlad, vilket ger ett robust och genuint uttryck. Betongen färgas med titandioxid för att få en ljusare ton. Utvalda delar av fasaden, ut mot vägen och mot entrén, får matrisgjutna betongelement med en mjuk veckad yta som skapar en spännande illusion och ger ett vackert skuggspel samtidigt som det bryter ner skalan på volymen. Det ger också ett mjukt och välkomnande intryck av byggnaden när man kommer nära och rör sig mot entrén. Elementen på gavelsidorna har samma ljusa kulör men har istället en slät fasad vilket skapar en spännande kontrast.

Kontorsvåningen – med en helt egen identitet

Den tredje våningen, kontorsvåningen, får en egen identitet och kläs i en mattsvart plåt som står i kontrast mot byggnadens i övrigt ljusa kulör. Kontorsvåningen blir något indragen, och signalerar tillsammans med kontrasten i material och kulör, en annan funktion. Kontorsvåningens volym får också en annan form än de två första planen och det indragna gröna taket skapar tillsammans med en generös fönstersättning goda ljusförhållanden.

glesys-hq-exterior-visulent-02 Illustration: Visulent

På kontorsvåningen finns också en generös balkong som vetter mot utsikten och havet i horisonten. Balkongen får ett smidesräcke i stål som går i samma kulör som betongen. Det blanka stålräcket blir som ett subtilt smycke på byggnaden som glimrar till när solen ligger på. Balkongen ligger i anslutning till kontorsvåningens matsal och konferensdel och glasade skjutpartier gör det möjligt att förlänga matsalen ut på balkongen när vädret tillåter.

Kontorsvåningen får även en vindskyddad atriumgård som under tidig vår och sensommar kan vara en plats för spontana möten eller en temporär arbetsplats ute i solen. Atriumgården kläs med en träpanel och bildar en varm kontrast som bryter av gestaltningen samt ger ett fint avtryck i fasaden då gården blir synlig från vägen. Under kvällstid kan man lysa upp träfasaden runt atriumgården som då ger ett varmt sken.

Ett mjukt första möte

I entrén välkomnas medarbetare och besökare utav mjuka färgtoner som leder vidare in och samspelar genom hela byggnaden. Här möts du av den centrala, huvudtrappan som leder till husets alla plan. Trapphuset blir en genomsiktlig och överskådlig del i byggnaden som binder ihop alla funktioner till dess helhet. Trapphuset separerar även de båda serverhallarna ifrån varandra och förtydligar dess utbredning. Ovan trappan finns en stor taklanternin som leder ner rikligt med ljus till hela byggnaden och bildar en upplyst kärna i mitten av huset.

glesys-hq-interior-visulent Illustration: Visulent

Väggarna runt den centrala trappan kläs i huvudsak med en ribbad träpanel i vitpigmenterad ask. Den vertikala mönsterverkan knyter an till matrisgjutningen på husets betongfasad men inne i huset lyfts det fram med ett mjukare och varmare material.

kristina-ladaker

I direkt anslutning till entrén ligger Glesys showroom. Här spelar serverhallen en huvudroll och kan betraktas genom det stora glasade partiet. Serverhallens framträdande skapar en intressant och spännande kontrast mot den ombonade loungekänslan i rummet. Showroomet är även byggnadens öppna vardagsrum dit alla kunder och besökare är välkomna. Här kan du avnjuta en kopp kaffe medan du väntar på ditt möte.

I anslutning till serverhallarna finns det också kontorsdelar för Glesys kunder som innefattar mindre mötesrum och tillfälliga arbetsplatser.


11 december 2019

Kristina Ladåker genom Fredblad Arkitekter

Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!