Kundcase: iFiske – digitala fiskekort för svenska vatten

Med över 200 000 utfärdade fiskekort förra året och flera tusen svenska fiskevatten tillgängliga, är iFiske Sveriges största portal för digitala fiskekort. Inför öringpremiären på Västkusten den 1 april passade vi på att träffa upphovsmännen.


iFiske Kundcase

Tio år har gått sedan Kjell Idskär och Thomas Abrahamsson startade iFiske, men idén fick de redan i början av nollnolltalet.

– 2001 startade Kjell en hemsida som sålde digitala fiskekort. En idé han fick när han blev frustrerad över hur svårt det var att få tag på traditionella fiskekort, säger Thomas Abrahamsson

– Jag startade min verksamhet ur samma frustration som Kjell, men hade en annan teknisk lösning. 2010 slog vi ihop våra företag till en gemensam portal och teknisk plattform under namnet iFiske.se, fortsätter Thomas.

iFiske har gjort flera tusen svenska fiskevatten tillgängliga för sportfiskaren, men underlättar också administrationen och erbjuder många möjligheter för användarna.

– Plattformen har ett administrationsverktyg där användarna själva kan sköta ekonomin och uppdatera kartor, regler och priser. De kan även ta del av fångstrapporter och göra utskick.

– Ett annat exempel är fisketillsynen, där de som är “fisketillsynsperson” enkelt via appen kan se aktuella fiskekort och även makulera kort.

När Thomas och Kjell valde molntjänst tog de särskild hänsyn till säkerhet, tillgänglighet, redundans och möjligheten att kunna skala resurser efter verksamheten.

– Vi har ständig övervakning, frekventa backuper och ett antal säkerhetsmekanismer på plats för att detektera och förhindra olika angrepp eller överbelastningar.

– För oss är också infrastruktur som tjänst kostnadseffektivt. Med VPS-tjänster som är dynamiskt skalbara, kan vi anpassa systemresurser efter hög- och lågsäsong och i den takt vi växer. Man syr helt enkelt ut kostymen när det behövs.

Vad är viktig i valet av hostingleverantör?

– För oss är det viktigt att leverantören ska kännas tillgänglig, ärlig, jordnära och gärna lite nördig, precis som oss.

– För vår del är det också en stor fördel att det finns ett uttalat miljöfokus, då vår egen tjänst värnar om naturen och effektiviserar genom att bland annat spara in på resor och tryckt material. Kan vi driftsätta vår plattform utan onödigt stor klimatpåverkan är det mycket positivt.

logo iFiske

Läs mer och köp fiskekort på iFiske.se

Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!