Nu går det att skapa manuella säkerhetskopior i KVM!

glesys-kvm-vps-manuella-backuper Manuella säkerhetskopior – ny funktion i GleSYS Cloud.

Säkerhetskopiera och säkra din information 🏰

Vårt mål är att göra det enkelt för våra kunder att säkerhetskopiera viktig information. Schemalagda säkerhetskopior är ett oumbärligt verktyg för KVM som har funnits tillgängligt i GleSYS Cloud ett tag, men nu har vi alltså släppt (fredagen den 13:e maj 2022, oh no! 😱) ytterligare en efterfrågad funktion – manuella säkerhetskopior. 🎉

Manuella säkerhetskopior kan ses som ett komplement till schemalagda säkerhetskopior och precis som namnet antyder är det en grundläggande funktion – genom ett knapptryck kan du göra en säkerhetskopia direkt, vid ett visst ögonblick, och spara den så länge du vill och behöver.

Nedan visar vi hur enkelt det är att säkerhetskopiera med den nya funktionen och svarar på ett gäng vanliga frågor.

Guide: Så här enkelt gör du en manuell säkerhetskopia

För att prova den nya funktionen behöver du tillgång till GleSYS Cloud (skapa kostnadsfritt konto) och en VPS i plattformen KVM.


Steg 1: Skapa en manuell säkerhetskopia

Logga in i GleSYS Cloud och klicka på Servrar under Infrastruktur i sidebaren till vänster. Klicka dig vidare in på den KVM-server som du vill säkerhetskopiera.

glesys-manual-backup-001


I menyn för den valda servern välj Säkerhetskopior:

glesys-manual-backup-002


Klicka på knappen Skapa manuell säkerhetskopia:

glesys-manual-backup-003


Färdigt! Beroende på lagringsvolymens storlek och hur många jobb som ligger i kö, tar det allt från några sekunder till flera minuter innan säkerhetskopieringen är genomförd.

glesys-manual-backup-004

Observera att du måste ladda om sidan för att statusen ska ändras till KLAR.


Steg 2: Återställ säkerhetskopia

För att återställa din server från en säkerhetskopia trycker du på de tre prickarna för alternativen Radera och Återställ. Klicka på Återställ för att gå vidare.


glesys-manual-backup-005


Välj vilket datacenter du vill att den återställda servern ska placeras i. Slutför genom att klicka på Återställ.

glesys-manual-backup-006Kom igång direkt med GleSYS Cloud! Skapa konto


Vanliga frågor


Vad är det för typ av säkerhetskopia som skapas?

Säkerhetskopior skapas som skivavbildningar på systemnivå. Det innebär att hela din server och dess partitionerade lagringsutrymme kommer att säkerhetskopieras. Har du en virtuell server med 20 GiB lagring blir säkerhetskopian 20 GiB även om du inte använder allt utrymme. Fördelen är att du kan skapa en ny server från det läge som servern befann sig i när den avbildades. En annan fördel är att servern är igång och fungerar under hela processen då säkerhetskopian skapas. Du behöver alltså inte räkna med någon nedtid.


Vad kostar det att använda tjänsten?

Kostnaden för att använda vår backuptjänst, oavsett om det gäller manuella eller schemalagda säkerhetskopior, är 10 SEK/månad och då får du spara hur många kopior du vill. Utöver kostnaden för tjänsten betalar du endast 0,30 SEK per lagrad GiB/månad.

Räkneexempel:

Låt oss räkna på en VPS med 100 GiB lagringsutrymme.

  • 1 manuell kopia = 10 + (0,30 * 100) = 40 SEK/månad
  • 2 manuella kopior = 10 + (0,30 * 2 * 100) = 70 SEK/månad
  • 1 manuell + 2 dagliga schemalagda kopior = 10 + (0,30 * 100) + (0,30 * 2 * 100) = 100 SEK/månad

När kan det vara bra att skapa en manuell säkerhetskopia?

Vi är nog alla medvetna om att ett stillestånd kan vara förödande för en verksamhet om olyckan är framme och att det därför är viktigt att säkerhetskopiera och säkra information. Samtidigt är vi generellt sett sämre på att skapa tydliga rutiner, att faktiskt säkerhetskopiera regelbundet och att också öva på att återställa data.

Med det sagt finns det många tillfällen då det kan vara skönt att ha möjligheten att skapa en manuell säkerhetskopia från ett givet tillstånd, vid en given tidpunkt. Till exempel kan funktionen vara användbar vid en lansering eller inför en uppgradering. Genom att göra templates/mallar av olika servrar, inklusive applikationer och önskade konfigurationer, så blir det lätt att spinna upp och återanvända dem för olika ändamål. Med andra ord kan funktionen också fungera som en form av kloning (fördelaktigt då vi i dagsläget inte har denna funktionalitet på plats för KVM).


Hur lagras säkerhetskopian?

Säkerhetskopior lagras aldrig i samma datacenter som den säkerhetskopierade servern. Har du en server i Falkenberg skickas din säkerhetskopia till Stockholm och vice versa. För en server i Uleåborg skickas den till Stockholm. All kommunikation sker krypterat via SSL/TLS.


När jag återställer en server, följer mina IP-adresser med?

Nej, den säkerhetskopierade serverns IP-adresser följer inte med vid en återställning. Du måste alltså konfigurera dessa efter återställningen.


När jag återställer en server, tas säkerhetskopian bort då?

Nej, kopian sparas alltid.


Om jag säger upp min server, hur lång tid sparas min säkerhetskopia då?

Om du tar bort din VPS eller manuella säkerhetskopior, så sparar vi alltid säkerhetskopiorna i 72 timmar (så klart utan någon extra kostnad för dig). Skulle du i detta fall behöva återställa en kopia, inom dessa 72 timmar, kontaktar du support@glesys.se för hjälp.Kom igång direkt med GleSYS Cloud! Skapa konto


Dela på X

Kom igång med GleSYS Cloud!