Ubuntu 22.04 LTS och AlmaLinux OS 9.0 är nu tillgängliga

glesys-cloud-ubuntu-almalinux


Nu går det alltså att få Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) och AlmaLinux OS 9.0 när du skapar en Cloud VPS i KVM-plattformen eller beställer en dedikerad server. Tillskottet kommer även till VMware inom kort.


Kom igång direkt med GleSYS Cloud! Skapa konto


Ubuntu 22.04 LTS. Vad är nytt?

Detta är en release som kommer med långtidssupport (LTS) vilket innebär att den kommer att underhållas och uppdateras under en 5-årsperiod (i det här fallet fram till april 2027).

För utvecklare


OpenSSL 3.0

Ubuntu 22.04 har gått över till att använda OpenSSL 3.0 som är den senaste större releasen med många nyheter – där bland annat den nya FIPS-modulen med fler krypteringsalgoritmer, för ännu bättre säkerhet, är en av dem. Även om OpenSSL 3.0 inte garanterar full bakåtkompatibilitet med äldre versioner, kommer de flesta applikationer att kunna köra denna version utan att det krävs några förändringar.

Verktygslåda för utvecklare

Ubuntu 22.04 skeppas med följande uppdaterade bibliotek:

 • Python 3.10.4,
 • Golang 1.18,
 • PHP 8.1,
 • Ruby 3.0,
 • OpenJDK 18,
 • Perl 5.34,
 • Rust 1.58,
 • glibc 2.35,
 • Django 3.2.12.

Databaspaket

Två av dagens mest populära databaser som bygger på öppen källkod – PostgreSQL och MySQL – har också uppdaterats till version 14 och 8.0.28. Du kan nu ladda hem dessa från Ubuntus officiella repositories.

Docker-avbildningar (LTS)

En Docker-avbildning för Ubuntu 22.04 som underhålls av Canonical (företaget som ligger bakom Ubuntu) finns tillgänglig på Docker Hub. Redan idag används den tillsammans med flera andra containeravbildningar för applikationer med långtidssupport, inklusive MySQL, PostgreSQL, NGINX, Grafana Loki, Apache Kafka och Apache Cassandra.

För systemadministratörer


Omfattande CPU-arkitekturstöd

Ubuntu 22.04 fortsätter att vara en av dagens mest använda operativsystem, och en bidragande orsak till framgångarna är att det går att köra på alla större processorarkitekturer, inklusive x86-64, ARM v7, ARM64, POWER8, POWER9, IBM s390x (LinuxONE) och RISC-V.

Uppdaterad Linux-kärna

Ubuntu 22.04 använder version 5.15 av Linux-kärnan. Det är en av de nyaste tillgängliga versionerna som har testats tillräckligt för att av Canonical räknas som stabil. Linux 5.15 kommer bland annat med stödförbättringar för NTFS3, SMB-serverimplementation och ny hårdvara, inklusive AMD CPU:er och GPU:er, Apples M1-chip och Intel Alder Lake CPU:er.

Fler huvudkomponenter

Listan av mjukvara som har fullt stöd av Ubuntu-teamet har utökats än en gång. Bland annat är Wireguard Kernel VPN-tunnel, GlusterFS-distribuerat filsystem och FRRoutings protokollsvit nu alla huvudkomponenter i Ubuntu.

Ny backend för brandvägg

Nftables är som standard ny backend för Ubuntus brandvägg, och ersätter den äldre xtables. Ubuntus frontend ufw fortsätter att vara fullt lika kompatibel med nftables som den var med xtables.

Network Time Security

Ubuntu 22.04 stöder nu Network Time Security (NTS) som tillhandahåller kryptografisk säkerhet för klient-serverläget för Network Time Protocol (NTP). NTS ger användarna en autentiseringsmekanism för att få exakta tider och kan även göra applikationer som förlitar sig på tid ännu säkrare.

AlmaLinux OS 9.0

AlmaLinux uppstod ur Red Hats CentOS (som lades ner i slutet av 2021) som en gemenskapshetsstödd distribution kompatibel med RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Den första stabila versionen av AlmaLinux släpptes i mars 2021.

AlmaLinux OS 9.0 som nu också är tillgänglig i KVM-plattformen i GleSYS Cloud, är baserad på originalversionen av Linux-kärnan 5.14 och är synkroniserad med basen av Red Hat Enterprise Linux 9. Med andra ord kan den användas som ersättare för RHEL 9 och CentOS 9 Stream.

Vad är nytt?

AlmaLinux OS 9.0 innehåller flera förbättringar kring moln- och containerutveckling och även förbättringar av webbkonsolen (cockpit). Releasen levererar också flera compliance- och säkerhetsförbättringar, inklusive fler säkerhetsprofiler och mycket bättre prestanda med SELinux och användarautentiseringsloggar. Några andra uppdateringar inkluderar Python 3.9, GCC 11 och senaste versionerna av kompilerarna till LLVM, Rust och Go.

CPU-arkitekturstöd

AlmaLinux 9 stödjer följande fyra arkitekturer:

 • Intel/AMD (x86_64),
 • ARM64 (aarch64),
 • IBM PowerPC (ppc64le),
 • IBM Z (s390x).


Kom igång direkt med GleSYS Cloud! Skapa konto


Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!