Hantera DNS-pekare för din domän

Inledning

DNS (Domain Name System) är ett system som används för att peka domäner eller subdomäner till mål. Det vanligaste är att peka en domän mot en IP-adress, men det kan också vara mot en annan domän eller exempelvis mot en e-postserver.

Med vår DNS-tjänst kan du själv administrera dina domännamn och DNS-pekare. Här går vi igenom hur de vanligaste DNS-pekarna fungerar och hur du ändrar inställningarna i kontrollpanelen. Om du har ett konto i GleSYS Cloud ingår vår DNS-tjänst utan kostnad. Du kan registrera ett konto här om du vill testa vår tjänst.

För att hantera dina DNS och domäner loggar du in i kontrollpanelen och går till ditt projekt. Under avsnittet Domäner väljer du DNS. Under DNS listas dina domäner. Tryck på Hantera för den domän du vill ändra pekare på.


manage-dns-records-in-glesys-cloud-01

Introduktion till de vanligaste DNS-pekarna

A

En A-pekare används för att koppla ihop en domän med en IPv4-adress.

Exempel: Du har en server med IPv4-adress 192.0.2.6 och en domän som heter example.com. För att du ska kunna nå servern via example.com behöver du skapa den här pekaren:

@ anger att det är rotdomänen example.com (utan www) som ska pekas till 192.0.2.6. Vill du peka den till en server i GleSYS Cloud behöver du inte ange IP-adressen manuellt utan kan enkelt välja IP-adressen direkt i rullisten.


manage-dns-records-in-glesys-cloud-02


Vill du även peka subdomänen www mot din IPv4-adress anger du följande för att kunna komma åt den på www.example.com.


manage-dns-records-in-glesys-cloud-03


AAAA

AAAA-pekare fungerar på samma sätt som en A-pekare, men används för IPv6-adresser. För att peka example.com till IPv6-adress 2001:db8:a0b:12f0::1 anger du följande:


manage-dns-records-in-glesys-cloud-04


CNAME

CNAME-pekare används för att koppla ett aliasnamn till en domän. CNAME får inte innehålla IP-adresser.

Exempel: Du har en webbserver som kör en produktionssajt på example.com och behöver även en subdomän för en utvecklingsmiljö med adressen dev.example.com.

Lösningen är att sätta upp en CNAME-pekare som ser ut så här:


manage-dns-records-in-glesys-cloud-05


Nu kommer dev.example.com peka till samma server som example.com gör.

Skulle du någon gång byta IP-adress på din server räcker det med att du ändrar din A-pekare för example.com.

OBS! Det är viktigt att du alltid avslutar med punkt i data-fältet enligt exemplet ovan.

MX

En MX-pekare används för att koppla en domän till en e-postserver. Har du e-postkonto hos GleSYS måste du skapa dessa MX-pekare för du ska tillåta din domän att skicka e-post via GleSYS e-postservrar. När du registrerar en ny domän hos oss är dessa fält redan förifyllda.


manage-dns-records-in-glesys-cloud-06


TXT

En TXT-pekare får endast innehålla godtycklig text och kan kan bland annat användas för att verifiera att du är ägare av en domän eller för att lägga till SPF-pekare.

SPF

En SPF-pekare (Sender Policy Framework) används för att ange vilka e-postservrar som har rätt att skicka e-post från din domän. SPF-pekaren lägger du till under TXT-pekare.

Har du e-postkonto hos GleSYS bör du lägga till följande TXT-pekare för att undvika att utskick klassas som spam: v=spf1 include:_mail.glesys.com -all


manage-dns-records-in-glesys-cloud-07


När du har en egen e-postserver hos GleSYS behöver du konstruera din egen SPF, en genväg i detta är att använda vår breda lösning som tar med många av våra nät: v=spf1 include:spf.glesys.se -all

Lägg till eller ta bort pekare

Behöver du lägga till fler pekare kan du enkelt göra det genom att klicka på + uppe till höger. Vill du ta bort en pekare klickar du på X till höger om respektive pekare. Glöm inte att spara dina ändringar.


Se fler guider om domäner och DNS

Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss gärna för mer information. Vi hjälper dig att komma fram till den bästa lösningen för dina behov.

Skicka e-post Ring 0200-23 88 00