Hantera DNS-pekare för din domän

Inledning

Med vår DNS-tjänst får du möjlighet att själv administrera dina domännamn och DNS-pekare på ett ställe. Här går vi igenom hur de grundläggande DNS-pekarna fungerar och hur du ändrar inställningarna i kontrollpanelen.

DNS är en förkortning av Domain Name System. Detta system används för att peka din domän eller subdomän till ett mål. Du kan peka till en IP-adress, en annan domän eller t.ex e-postserver.

Om du har ett konto i GleSYS Cloud ingår vår DNS-tjänst utan kostnad. Om du inte redan har ett konto kan du registrera ett kostnadsfritt här.

För att hantera dina DNS och domäner loggar du in i kontrollpanelen och går till ditt projekt. Under avsnittet Domäner väljer du DNS.

Under DNS hittar du dina domäner. Tryck på Hantera för den domän du vill ändra namnservrar på.

hantera-doman

Introduktion till de vanligaste DNS-pekarna

A

En A-pekare används för att koppla ihop en domän med en IPv4-adress.

Exempel: Du har en server med IPv4-adress 192.0.2.6 och en domän som heter example.com. För att du ska kunna nå servern via example.com behöver du skapa den här pekaren:

@ anger att det är rotdomänen dvs. example.com (utan t.ex. www) som ska pekas till 192.0.2.6. Vill du peka den till en server i GleSYS Cloud behöver du inte ange IP-adressen manuellt utan kan enkelt välja den i rullisten till höger.

at-pekare

Vill du även peka subdomänen www mot din IPv4-adress anger du följande för att kunna komma åt den på www.example.com.

www-pekare

AAAA

Fungerar på samma sätt som en A-pekare, men för IPv6-adresser. För att peka example.com till IPv6-adress 2001:db8:a0b:12f0::1 anger du följande:

aaaa-pekare

CNAME

CNAME används för att koppla ett aliasnamn till en domän. CNAME får inte innehålla IP-adresser.

Exempel: Du har en webserver som kör en produktionssajt på example.com och behöver även en subdomän för en utvecklingsmiljö med adressen dev.example.com.

Lösningen är att sätta upp en CNAME-pekare som ser ut så här:

cname-pekare

Nu kommer dev.example.com peka till samma server som example.com gör.

Skulle du någon gång byta IP-adress på din server räcker det med att du ändrar din A-pekare för example.com.

OBS! Det är viktigt att du alltid avslutar med punkt i data-fältet enligt exemplet ovan.

MX

En MX-pekare används för att koppla en domän till en mailserver. Har du e-postkonto hos GleSYS måste du skapa dessa MX-pekare för du ska tillåta din domän att skicka mail via GleSYS mailservrar. När du registrerar en ny domän hos oss är dessa fält redan förifyllda.

mx-pekare

TXT

En TXT-pekare får endast innehålla godtycklig text och kan kan bland annat användas för att verifiera att du är en ägare av en domän eller att lägga till SPF-pekare.

SPF

En SPF-pekare (Sender Policy Framework) är en pekare som används för att ange vilka e-postservrar som har rätt att skicka e-post från din domän. SPF-pekaren lägger du till under TXT-pekare.

Har du e-postkonto hos GleSYS bör du lägga till följande TXT-record för att undvika att mail du skickar klassas som SPAM: v=spf1 include:spf.glesys.se -all

txt-pekare

Lägg till eller ta bort pekare

Behöver du lägga till fler pekare kan du enkelt göra det genom att klicka på + uppe till höger. Vill du ta bort en pekare klickar du på X till höger om respektive pekare. Glöm inte att spara dina ändringar.

Se fler guider om domäner och DNS

Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss gärna för mer information. Vi hjälper dig att komma fram till den bästa lösningen för dina behov.

Skicka e-post Ring 0200-23 88 00