Dina servrar har nu möjligheten att ha flera virtuella nätverkskort och kan alltså ha anslutningar till flera olika nätverk. Det möjliggör till exempel att använda en server som gateway eller router för andra maskiner och du kan därmed ha servrar som bara har en privat adress men får internetanslutning med tex NAT via en server som agerar Gateway. Eller att helt enkelt låta dina webbservrar prata med din databasserver över ett privat nätverk.
För att administrera de virtuella nätverkskorten och bandbredd så har vi introducerat en ny flik på servern: Nätverksadaptrar.
Under den fliken kan du administrera alla nätverksadaptrar som finns på servern, välja i vilket nät du vill att de ska vara och vilken bandbredd du vill ha på varje nätverksadapter.
Ett virtuellt nätverk har ingen bandbreddsbegränsning, begränsningen är per nätverksadapter. Servrar som är kopplade till samma virtuella nätverk kan ha olika bandbredd till det nätverket.
När du skapat ditt nätverk kan du välja att använda den befintliga nätverksadaptern på servern, troligen vill du inte göra det inledningsvis, då den är ansluten till internet och om du byter nätverk på adaptern så kommer servern att tappa sin internetanslutning och du kommer inte längre kunna komma åt den via SSH/RDP utan måste använda konsollen.
Notera att om systemet har problem att lägga till det nya nätverkskortet så kommer servern att behöva startas om manuellt för att säkerställa att adaptern ansluts. Du bör ha det i åtanke när du lägger till ett nytt nätverkskort.
För att skapa en ny nätverksadapter klickar du på den gröna plus-knappen.
Nu väljer du hastighet och vilken sorts nätverksadapter du vill ha. De flesta moderna operativsystem har inbyggda drivrutiner för VMXNET3. Lite äldre operativsystem kan kräva E1000 adaptern. Du väljer också bandbredd på adaptern, om du inte riktigt vet vad du behöver så kan du låta den vara som den är och ändra i efterhand. Nu har din server 2 nätverksadaptrar, som standard sätter vi adpatern i nätverket "Internet", du måste alltså byta nätverk till ditt nya nätverk. Din server borde upptäcka det nya nätverksadaptern direkt eller efter en omstart.
För att kunna dra nytta av ditt nya nätverk så behöver du göra likadant på minst en server till och konfigurera IP-adresser på nätverksadaptrarna i operativsystemet.
Vi har exempel för Debian och Windows 2012.
Du kan nu till exempel låta en av dina servrar vara webbserver och den andra databasserver och sedan låta dessa kommunicera med varandra över det privata nätverket.
I Del 3 introducerar vi en Gateway i ditt privata nätverk och låter den utföra NAT till dina servrar.
För dig som missade Del 1 å gick vi där igenom hur du skapar ett virtuellt nätverk i GleSYS Cloud.
Kontakta oss gärna för mer information. Vi hjälper dig att komma fram till den bästa lösningen för dina behov.