Konfigurera Gmail för POP3 och SMTP

Inledning

Vill du använda ett Gmail-konto för att skicka och ta emot e-post på din egen domän. Den här guiden förklarar hur du lägger till ditt e-postkonto i Gmail och använder vår POP3- och SMTP-server för att ta emot och skicka e-post.

Förutsättningar

För att följa den här guiden behöver du ett Gmail-konto samt ett e-postkonto hos GleSYS. Om du inte redan har ett Gmail-konto skapar du det här.

Så här kommer du igång

Steg 1 – Logga in på Gmail

Börja med att logga in på ditt Gmail-konto.

Klicka på kugghjulet och därefter Inställningar (Settings).

Inställningar i Gmail

Klicka på menyvalet Konton och import (Accounts and Import).

Konton och import

Steg 2 – Importera e-post och kontakter

Klicka på Importera e-post och kontakter (Import mail and contacts) för att hämta e-post från ett POP3-konto.

Importera e-post och kontakter

Nu öppnas ett popupfönster.

Skriv in din e-postadress som du skapat i vår kontrollpanel. I den här guiden använder vi oss av test@glesys.se.

Vilket konto vill du importera från?

I nästa vy anger du lösenordet för din e-postadress. Som POP-användarnamn (POP username) fyller du i din e-postadress (i vårt fall test@glesys.se).

Om du använder ett e-postkonto från oss använder du vår POP-server (POP server): mail.glesys.se.

Vi rekommenderar dig att använda SSL. Genom att aktivera inkommande e-post via SSL förhindrar du att utomstående får möjlighet att läsa dina e-postmeddelanden.

Kryssa i rutan Använd SSL (Use SSL) och se till att du använder Port: 995.

I nästkommande vy väljer vi alternativen som är förvalda, det vill säga Importera e-post (Import mail) och Lägg till etiketter i alla importerade e-postmeddelanden... (Add label to all imported mail...). Men du kan självklart ändra inställningar efter dina behov.

När du har klickat på Starta import (Start import) börjar dina dina e-postmeddelanden att importeras.

När dina meddelanden är importerade kan du börja ta emot e-post som skickas till din e-postadress i Gmail.

Ett tips är att trycka på refresh-knappen för kontrollera om du har fått några nya meddelanden. Det är inte alltid det funkar att endast trycka på inboxen.

Steg 3 – Skicka e-post

För att kunna skicka e-post i Gmail med det tillagda e-postkontot går du till Konton och import (Accounts and Import) igen och under avsnittet Skicka e-post som: (Send mail as) klickar du på Lägg till ytterligare en e-postadress (Add another email address).

Ett popupfönster öppnas där du fyller i ditt namn och din e-postadress som du använder. Vi väljer att kryssa ur rutan Behandla som ett alias (Treat as an alias). På Googles sajt kan du läsa mer om vad den här inställningen gör. Du har också möjligheten att Ange en annan svarsadress vilket är helt valfritt. Vi går vidare med Nästa steg.

I den här vyn behöver du ange våra uppgifter för att kunna Skicka e-post via vår SMTP-server.

Som SMTP-server (SMTP Server) anger du: mail.glesys.se.

Ditt Användarnamn (Username) är din e-postadress och ditt Lösenord (Password) är samma som du använder till GleSYS webbmail.

Gmail rekommenderar att du väljer alternativet Säker anslutning med TLS (Secured connection using TLS) framför alternativet med SSL. Oavsett om du väljer TLS eller SSL ska du använda dig av Port: 587.

Gmail kommer att skicka en verifieringskod till den e-postadress som du angivit (det kan ta ett par minuter innan brevet kommer fram). Gå till inkorgen och tryck på Uppdatera (Refresh). Klicka på länken i brevet eller kopiera koden och klistra in den i fältet och avsluta genom att klicka på Verifiera (Verify). Du har nu bevisat att du är du och kan skicka e-post med ditt e-postkonto i Gmail.

Steg 4 – Kontoinställningar

För att sätta det konto som du precis lagt till som ditt primära konto går du till Konton och import (Accounts and Import). Vid e-postadressen som du lagt till väljer du använd som standard (make default).

I vårt fall ser det ut som i bilden nedan.

Nu är din e-postadress förvald när du skriver nya meddelanden. Men du kan själv välja i rullmenyn vilken e-postadress du vill skicka brevet från.

Notera: POP3 är kanske inte är den bästa lösningen för dig eller din verksamhet eftersom e-postmeddelandet då lagras lokalt på din dator och det blir ditt ansvar att ta backup. Det finns idag inget stöd för att använda IMAP i Gmail.

Nyfiken på GleSYS e-posttjänst?

Har du en VPS, dedikerad server eller colocation hos oss ingår vår e-posttjänst utan kostnad. Läs mer om tjänsten här.

Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss gärna för mer information. Vi hjälper dig att komma fram till den bästa lösningen för dina behov.

Skicka e-post Ring 0200-23 88 00