Kom igång med WordPress i GleSYS Cloud med hjälp av vår One-click installer

Inledning

Den här artikeln visar hur du med vår One-click installer kommer igång med WordPress på en VPS i GleSYS Cloud på bara några minuter.

WordPress är utan tvekan det vanligaste blogg- och innehållshanteringssystemet (CMS) idag. Uppskattningsvis hanteras över 455 miljoner webbplatser, bloggar och applikationer – eller motsvarande 35 % av hela Internet – av WordPress.

Förutsättningar

För att använda vår One-click installer behöver du ett konto för GleSYS Cloud och även ha en domän registrerad hos oss. Saknar du ett konto skapar du det kostnadsfritt här. Har du ingen domän kan du köpa den i vår kontrollpanel eller så flyttar du en befintlig domän till oss.

Inkluderad mjukvara

Utöver senaste versionen av WordPress installeras följande programvaror:

 • Linux Ubuntu 20.04 (operativsystem)
 • Apache 2 (webbserver)
 • MySQL server (databasserver)
 • PHP 7.4 (programmeringsspråk)
 • Fail2ban (verktyg som skyddar SSH mot intrångsförsök)
 • Postfix (serverprogramvara för att WordPress ska kunna skicka e-post)
 • Certbot (verktyg för att hantera SSL-certifikat från Let's Encrypt och aktivera HTTPS)
 • AutoMySQLBackup (verktyg som tar regelbunden backup av MySQL-databasen)

Följande konfigurationer görs automatiskt på servern under installation:

 • Aktiverar brandvägg (UFW) för att tillåta åtkomst enbart via SSH (port 22), HTTP (port 80), och HTTPS (port 443).
 • XML-RPC deaktiveras för att förhindra DDoS- och andra brute force-attacker.
 • Optimerar PHP-inställningar och ökar bland annat maxstorleken för filuppladdning (50 MB).

Så kommer du igång

I kontrollpanelen går du till ditt projekt och under InfrastrukturServrar klickar du på Skapa-knappen.

Börja med att skapa din server

Klicka på fliken One-click installers och välj WordPress.

I nästa vy väljer du i vilket av våra datacenter som servern ska skapas i – Falkenberg eller Stockholm (välj den plats som du tror ligger närmst dina besökare).

Val av datacenter Wordpress

Välj sedan den domän som ska kopplas till WordPress-installationen. Domänen måste använda våra namnservrar och kan inte användas av andra webbplatser/tjänster. Vill du installera WordPress på en subdomän, till exempel blogg.exempel.se klickar du i rutan Lägg till subdomän.

Välj domän Wordpress

Vår One-click installer för WordPress skapar ett SSL-certifikat (gratis) från Let's Encrypt och du behöver aldrig bekymra dig över att förnya certifikatet – allt sköts automatiskt med hjälp av Certbot. För att använda Let's Encrypt krävs en e-postadress och den anger du här.

Let's Encrypt WordPress

Därefter sätter du användarnamn, lösenord och/eller en SSH-nyckel för administratörskontot till den server som WordPress kommer att installeras på. Spara uppgifterna på ett säkert ställe då de inte går att återskapa senare.

Användare Wordpress

Klicka på Skapa-knappen för att installera och konfigurera WordPress med tillhörande mjukvara. Det tar bara ett par minuter.

Wordpress installeras

Installationen av WordPress slutför du genom att besöka din domän (i vårt fall https://exempel.se) i din webbläsare.

Slutsats

Grattis, du är nu igång med WordPress på din alldeles egna server!

Det finns några saker som kan vara bra för dig att tänka på:

 • För att din server ska vara säker är det viktigt att operativsystem och programvaror hålls uppdaterade. Om du inte vet hur du gör så rekommenderar vi dig att ta hjälp till det. Sårbarheter i plugins upptäcks tyvärr ibland och vi rekommenderar att du endast installerar tillägg som din webbplats behöver – och att du ser till att dessa är uppdaterade. Det gör du enkelt själv i WordPress.
 • Vi rekommenderar att du tar backup och säkerhetskopierar dina filer. Du kan antingen välja att ta backup av hela servern i GleSYS Cloud eller så installerar du ett WordPress-tillägg som säkerhetskopierar viktiga filer som till exempel databasen.

FAQ

Vad kostar servern och vad har den för tekniska specifikationer?

Vår One-click installer för WordPress skapar en VPS i vår KVM-plattform med 1 vCPU, 1 GB minne, 20 GB disk and 100 Mbit bandbredd. Kostnaden för servern är 150,30 kr/månad (0,21 kr/h) inklusive en IPv4- och en IPv6-adress (pris uppdaterat 2022-12-07).

För en enkel webbplats räcker det här långt. Men fördelen med en VPS är att du när som helst efter installationen kan välja att skala upp eller ner din servers resurser.

Vem vänder sig denna One-click installer till?

Svaret är: Alla. Den vänder sig till alla som snabbt vill bygga en webbplats i WordPress, med bra prestanda. Men vi tror framför allt att målgruppen är personer som inte har så stor erfarenhet av virtuella servrar (VPS), Linux-operativsystem eller vill krångla med brandväggsregler och SSL-certifikat. Använder du ett webbhotell idag och vill ta steget till en egen server, där du får full kontroll – då kan det här vara lösningen för dig.

Var hittar jag lösenordet till databasen?

Vid felsökning kan du behöva användarnamn och lösenord till databasen och då kan det vara bra att veta var på servern informationen finns sparad. Uppgifterna sparas i filen /home/<user>/web/public/wp-config.php

För att felsöka på servern ansluter du via SSH med de användaruppgifter du angav vid skapandet. Guider för att ansluta via SSH till din server i Windows och macOS hittar du här.

WordPress-installationen läggs i katalogen /home/<user>/web/public/ och PHP körs som användaren du valde när du skapade servern, som också äger WordPress-filerna. Det gör bland annat att WordPress inbyggda uppgraderingsfunktion fungerar utan problem samt att du smidigt kan ladda upp filer.

Var hittar jag säkerhetskopiorna av databasen?

Vid skapandet av din WordPress-server installeras ett skript, AutoMySQLBackup, som dagligen tar backup av din MySQL-databas. Du kan konfigurera skriptet precis som du vill via /etc/default/automysqlbackup men som standard skapar den backuper i katalogen /var/lib/automysqlbackup/. Du kan läsa mer om AutoMySQLBackup här

Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss gärna för mer information. Vi hjälper dig att komma fram till den bästa lösningen för dina behov.

Skicka e-post Ring 0200-23 88 00