GleSYS storsatsar på värmeåtervinning

Joakim Jarstorp, projektledare, GleSYS
Joakim Jarstorp, projektledare, GleSYS. Foto: Kristofer Hedlund

Värme till 1 000 lägenheter, sänkta koldioxidutsläpp och nya intäkter – det är bara några av vinsterna när hostingbolaget GleSYS börjar sälja sin överskottsenergi till Fortum Värme. Satsningen är så lovande att den har blivit en del av EU-projektet Grow Smarter.

GleSYS är en av Sveriges ledande leverantörer av molntjänster och serverhosting och har två egna datacenter, ett i Falkenberg och ett i Västberga i Stockholm. Det är det senare som nu i dagarna börjar leverera sin överskottsenergi till Fortum Värmes fjärrvärmenät.

För VD:n Glenn Johansson är det här en milstolpe. Ända sedan han var med och grundade GleSYS 1999 har det funnits en vilja att ta tillvara överskottsvärmen som alstras i deras datacenter.

– Det har inte känts bra att se på medan värmen har vädrats ut i tomma intet bara för att det inte har funnits teknik eller intresse att återvinna. Så det här är ett jättespännande projekt som vi verkligen tror på, säger han.

Fröet till satsningen föddes för två år sedan, då Fortum Värme hade lanserat en affärsmodell för återvunnen överskottsenergi under namnet Öppen Fjärrvärme. På GleSYS såg man snabbt potentialen i affären.

– Vi har hela tiden haft en vilja att tänka smart när det gäller energiåtervinning. När Fortum Värme erbjöd en fungerande affärsmodell samtidigt som vi själva började komma upp i allt större energivolymer valde vi att ingå ett samarbete, säger Joakim Jarstorp, som är ansvarig projektledare på GleSYS.

Enkel affärsmodell

Affärsmodellen och konceptet är enkelt. Två värmepumpar installeras för att både kyla datahallen och leverera överskottsvärmen till fjärrvärmenätet. Fortum Värme ersätter GleSYS för den levererade värmen, som i sin tur kommer att värma upp lägenheter i närområdet genom fjärrvärmenätet.

– Även om det här är en stor investering för oss så räknar vi med att tjäna in det på ett par års sikt, säger Joakim Jarstorp.

Värmeeffekten beräknas öka stegvis till en nivå på drygt 1MW, en effekt som räcker till att värma drygt 1 000 lägenheter och samtidigt sänka de årliga koldioxidutsläppen i Stockholm. I takt med att GleSYS expanderar förväntas leveranserna kunna stiga ytterligare.

På Fortum Värme är man stolta över avtalet med GleSYS, inte minst då GleSYS har valt att investera i en ny typ av värmepumpsmodell som är unik i Sverige.

– Installationen är den första i sitt slag i Sverige och består av två värmepumpar från Carrier som har ett nytt köldmedium som reducerar miljöpåverkan markant samtidigt som värmepumparna kan leverera högre temperaturer, säger Martin Brolin, ansvarig för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme.

Samarbetet mellan GleSYS och Fortum Värme har fått stor uppmärksamhet och är dessutom en del av EU-projektet Grow Smarter – ett initiativ för att främja satsningar för hållbara städer i Europa, där förutom Stockholm även Köln och Barcelona deltar.

Nästa steg blir att ta konceptet till Falkenberg

Nästa steg i GleSYS miljösatsning är att även ansluta sitt datacenter i Falkenberg till fjärrvärmenätet.

– I dagsläget ligger vår datahall i Falkenberg lite för långt bort från fjärrvärmenätet. Därför tittar vi nu på en ny byggnad att flytta till, och vi för redan samtal med Falkenberg Energi som är med på tåget. Planen är att detta ska vara genomfört år 2020, säger Glenn Johansson.

Även om investeringarna är kostsamma är han övertygad om att de kommer att vara gynnsamma på sikt.

– GleSYS främsta säljargument kommer alltid att vara vår expertis – vi är bäst på det vi gör. Men jag är helt säker på att det här ur affärsperspektiv känns lika bra för våra kunder som det gör för oss. Det kan bli avgörande i konkurrensen!

Dela på X

Kontaktpersoner

Glenn Johansson

VD, GleSYS

glenn@glesys.se
0346-73 88 00

Jonas Collet

Presschef, Fortum Värme

jonas.collet@partners.fortum.com
020-30 20 40