Klarnaveteranen och fintechprofilen Tuva Palm klar för Glesysdagen 2019

Tuva Palm är en av Sveriges mäktigaste tech-kvinnor och har som produktchef för Klarna och CTO på Nordnet omdefinierat finansbranschen. 2018 lämnade hon Nordnet och idag sitter hon i flera startup-styrelser, föreläser, konsultar och driver eget bolag. Den 26 september föreläser hon på Glesysdagen!

Tuva-Palm Tuva Palm en av Sveriges mäktigaste tech-kvinnor kommer till Glesysdagen 2019.

I min research inför denna intevjun fick jag snabbt en bild av att du håller ett väldigt högt tempo. Hur gör du för att hinna med allt?

– Det gör jag inte! Jag tror jag hinner med ovanligt mycket för att jag oftast bara gör det jag tycker är kul, och då har jag kraft att lägga många timmar på det. Men dygnet har ju bara sina timmar och jag skäms inte för att erkänna att jag inte hinner med allt annat runt omkring. Där har jag haft en förmåga att kunna prioritera och välja bort sådant som inte är viktigt just nu. Hemmet behöver inte alltid vara tipp topp, jag behöver inte stå och baka bröd eller koka egen sylt, man får fuska lite ibland.

– Sedan har jag haft ett fenomenalt team som jag jobbat nära under flera år, och mycket har vi gjort ihop. Så jag har backats av några riktiga stjärnor och det har ju naturligtivs underlättat.

Du är dotter till ett konstnärspar, din pappa spelade bland annat elbas i det legendariska proggbandet Träd, Gräs och Stenar. Var det självklart att du skulle hamna fintech-världen?

– För att utrycka sig milt så var det inte det minsta självklart. Jag hade en väldigt kreativ barndom, där vi fick mycket kärlek och utvecklade våra kreativa och konstnärliga sidor. Mina föräldrar hade ofta intellektuella diskussioner kring köksbordet med båda namnkunniga politiker, journalister, konstnärer och vi barn fick alltid vara delaktiga. Det var högt i tak och alltid mycket värme. Vi tränades väl på så sätt till kritiskt tänkande, och uppmuntrades att gå vår egen väg. Jag har 5 småsyskon - alla har gått sin egen väg.

– Att jag själv hamnade i Fintech var en slump. Jag var väldigt duktig i skolan, och insåg att det fanns de som tyckte till exempel fysik och matematik var svårt. Jag tänkte att jag borde kunna kapitalisera på det och sökte till KTH med tanken att jag skulle tygla fusion till en grön energikälla och få nobelpris. Nu blev det varken fusion eller nobelpris, men jag är nöjd ändå.

– Tror inte jag tänkt så mycket på vad jag bör göra, jag har bara gjort det jag tycker är roligt just nu. Det har funkat för mig och jag har för det mesta haft en kärleksfull relation till mitt jobb.

Hur tror du att de finansiella tjänsterna ser ut om tio år, med tanke på kommersialiseringen av nya tekniker som röststyrning, AI, Agumented Reality, cybersecurity och cryptocurrency?

– Alla tjänster, även de finansiella, kommer komma närmare kund. Produkterna kommer följa kundresan, istället för tvärtom. Så när vi till exempel köper en bostad gör vi det i ett flöde, där både bostadsletande, budgivning, bolån mm, sker i ett smidigt flöde istället för flera oberoende kundresor med olika gränsytor.Grundteknikerna för detta är big data, AI, cloud och den svåra konsten att bygga ett grymt UX.

– Kundresan kommer följa kunden genom olika gränssnitt. När du sitter i bilen kanske du kommunicerar via röst, för att sedan kunna fortsätta kommunikationen via text genom din klocka, dator, telefon beroende på var du befinner dig. I vissa fall vill du se saker i VR, i andra situationer passar AR bättre, men du kommer förvänta dig att du kan följa samma digitala kundresa oavsett. Du har din digitala identitet ständigt med dig.

– I den typen av verklighet kommer det självklart ställa högre krav på cybersecurity. Det är rättare sagt bara möjligt när vi kan säkerställa att din identitet och data är trygg och säker. Vi ser redan nu hur kriminaliteten långsamt rör sig från gator till cyberspace. Men teknikerna för att skydda oss blir samtidigt bättre. Blockchain är ett exempel, men vi ser ännu bara första generationen, vi kommer se mycket hända inom det området.

Om du fick möjligheten att pitcha din föreläsning vad skulle du säga då?

– I en värld där förändringstakten går allt snabbare blir det essentiellt att inte bara förändras en gång, utan som organisation och individ anpassa sig till en konstant föränderlig värld.

– Jag kommer gå igenom några av de lärdomar jag dragit efter att under 20+ år byggt, digitaliserat och transformerat både produkter och organisationer i en internationell miljö, och ge lyssnarna handfasta knep och mycket inspiration!

Läs mer om Glesysdagen 2019 och anmäl er via www.glesysdagen.se

Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!