Underjord × Glesys: En videoserie i tre delar om Self-hosting

Pudelns kärna: Om att ta kontroll över och skydda känslig data

Ständigt ökade krav från omvärlden och den egna verksamheten skapar alltmer komplexa IT-miljöer. Digital suveränitet är idag ett hett tema, men med det sagt behöver det inte vara svårt. Här kommer vi att ge några tips på hur du enkelt kan dra nytta av self-hosting och hur du kan börja en resa mot att säkra din data i molnet.


Men om vi backar bandet, vad är egentligen Self-hosting?

I vissa kretsar på Internet är self-hosting en stor grej. Du kan hitta omfattande communities på Reddit och det finns till och med podcasts som behandlar ämnet. Mycket resurser finns att nyttja och lära sig av helt enkelt.

Väldigt förenklat handlar det om att hosta sina egna tjänster istället för att förlita sig på ett publikt moln (oavsett var det kommer ifrån). Det kan vara en filserver, en mediaserver, en plattform för hemautomatisering eller IoT-enheter (till exempel säkerhetskameror och sensorer)... you name it. Många lösningar går idag att drifta på egen hand, så att du får full kontroll över framför allt din data.


Del 1: Varför Self-hosting trots allt?

I det första avsnittet i serien guidar Lars Wikman AKA Underjord dig snabbt genom en labyrint av regelverk och betonar utmaningarna med att lagra känslig data i molnet.Del 2: Guide – Kom igång med Plausible Analytics på en egen server

I det andra avsnittet får du se ett konkret exempel på hur enkelt det faktiskt kan vara att komma igång med self-hosting av en tjänst. Här har vi valt Plausible Analytics – ett integritetsvänligt alternativ till Google Analytics. Plausible säljer själva in sig i sin marknadsföring som ett enkelt och lättviktigt webbanalysverktyg som bygger på öppen källkod. Man använder inga kakor och är fullt kompatibel med GDPR, CCPA och PECR. Tjänsten är utvecklad inom EU och väljer man att inte drifta verktyget själv försäkras man om att det körs det på europeisk molninfrastruktur.Det som jag tycker är riktigt häftigt är att jag som icke-tekniker kan förstå fördelarna med den här manövern och kan samtidigt följa med steg för steg. Med andra ord känner jag att jag skulle kunna köra igenom den här guiden själv och jag har dessutom lärt mig flera nya saker. Nu har jag blivit inspirerad att testa köra AdGuard Home eller Pi-hole på en Raspberry Pi för att blockera reklam och att bli spårad i mitt hemmanätverk. 😊


Del 3: Mattermost: Kommer snart!


Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!