Underjord × Glesys: En videoserie i tre delar om Self-hosting

Pudelns kärna: Om att ta kontroll över och skydda känslig data

Ständigt ökade krav från omvärlden och den egna verksamheten skapar alltmer komplexa IT-miljöer. Digital suveränitet är idag ett hett tema, men med det sagt behöver det inte vara svårt. Här kommer vi att ge några tips på hur du enkelt kan dra nytta av self-hosting och hur du kan börja resan mot att säkra din data i molnet.


Men om vi backar bandet, vad är egentligen Self-hosting?

I vissa kretsar på Internet är self-hosting en stor grej och det finns gott om resurser att förkovra sig i. Du kan till exempel hitta omfattande communities på Reddit och det finns ett flertal podcasts som behandlar ämnet.

Väldigt förenklat handlar det om att hosta sina egna tjänster istället för att förlita sig på ett publikt moln (oavsett var det kommer ifrån). Det kan vara en filserver, mediaserver, plattform för hemautomatisering eller IoT-enheter... you name it. Många lösningar går idag att drifta på egen hand, vilket ger full kontroll – framför allt över din data.


Del 1: Varför Self-hosting trots allt?

I det första avsnittet i serien guidar Lars Wikman AKA Underjord dig snabbt genom en labyrint av regelverk och betonar utmaningarna med att lagra känslig data i molnet.



Del 2: Guide – Kom igång med Plausible Analytics på en egen server

I det andra avsnittet får du se ett konkret exempel på hur enkelt det faktiskt kan vara att komma igång med self-hosting av en tjänst. Här har vi valt Plausible Analytics – ett integritetsvänligt alternativ till Google Analytics. Plausible säljer själva in sig i sin marknadsföring som ett enkelt och lättviktigt webbanalysverktyg som bygger på öppen källkod. Man använder inga kakor och är fullt kompatibel med GDPR, CCPA och PECR. Tjänsten är utvecklad inom EU och väljer man att inte drifta verktyget själv försäkras man om att det körs det på europeisk molninfrastruktur.



Det som jag tycker är riktigt häftigt är att jag som icke-tekniker kan förstå fördelarna med den här manövern och kan samtidigt följa med steg för steg. Med andra ord känner jag att jag skulle kunna köra igenom den här guiden själv och jag har dessutom lärt mig flera nya saker. Nu har jag blivit inspirerad att testa köra AdGuard Home eller Pi-hole på en Raspberry Pi för att blockera reklam och att bli spårad i mitt hemmanätverk. 😊


Del 3: Guide – Kom igång med Mattermost på en egen server

Mattermost bygger på öppen källkod och är en säker plattform för kommunikation. Vill du ta kontroll över din data kan detta vara ett fullvärdigt alternativ till Slack och Microsoft Teams.

Utöver alla basfunktioner som man kan förvänta sig av en kommunikationsplattform, har Mattermost flera inbyggda verktyg speciellt anpassade för just teams och samarbeten. Ett sådant exempel är det integrerade verktyget för att hantera arbetsflöden. Värt att poängtera är att det även finns gott om välutvecklade integrationer om något saknas.

I den tredje och sista videon i den här serien får vi lära oss hur man installerar Mattermost på en egen virtuell server i GleSYS Cloud. Guiden visar dig också hur du kan använda en egen domän, samt hur du installerar en databas (PostgreSQL) och webbserver (Caddy). En av fördelarna med Caddy är att det är så enkelt att automatiskt skapa en säker förbindelse över HTTPS, vilket vi har nytta av i det fallet. Komplettera med brandvägg och säkerhetskopiering och du är good to go!



Dela på X

Kom igång med GleSYS Cloud!