Därför går Internet sönder

Två gånger på ganska kort tid har stora delar av Internet ”varit trasigt”. Det har varit svårt att ta sig fram till vissa sidor, det har gått långsamt och det har för många upplevts som om ingenting funkar.

Båda gångerna har felet kunnat härledas till Internetoperatören Telia Carrier (som i fortsättningen benämns TC), som är den del av Telia som jobbar med grossisttjänster för Internetkapacitet. Med Internetkapacitet menar jag ”möjligheten att komma åt Internet,” som ett vanligt bredbandsuttag hemma, fast många gånger kraftfullare och snabbare.

Så fungerar Internet

Kort sammanfattat handlar Internet om samarbete och om att byta trafik. Det vill säga, vi GleSYS, har massvis med servrar som innehåller data — det kan vara bilder, filer eller ett ekonomisystem.

image

När du surfar eller på något annat sätt ansluter till en server hos oss går trafiken eller bittarna från din dator, via din bredbandsuppkoppling till det närmsta stället som din Internetoperatör kan lämna över till oss. Vanligen är det via en annan Internetoperatör, t.ex. TC eller via en punkt för trafikutbyte (Internet exchange) som STHIX eller Netnod i Stockholm, AMS-IX i Amsterdam eller LINX i London.

Varför många har drabbats

Anledningen till att Internet fungerar dåligt när TC har problem, är helt enkelt för att det är en väldigt stor Internetoperatör — en av ganska få Tier 1-operatörer i världen. Det innebär att det är många som skickar sin trafik via TC, bland annat GleSYS, Facebook, Amazon, Com Hem och Bahnhof. Utöver det så går nästan all trafik till alla bredbands- och mobiltelefonikunder som har Telia Sverige som operatör via TC:s nät.

Om det är svårt att nå Internetoperatörer som köper Internetkapacitet av TC, det vill säga de flesta, så kommer Internet att upplevas som trasigt.

Så minimerar vi störningarna

För att de som köper Internet av oss ska drabbas så lite som möjligt ser vi till att köpa Internatkapacitet av flera olika Internetoperatörer, t.ex. TC, Tele2 och Cogent. Utöver det har vi flertalet direktanslutningar till andra Internetoperatörer, t.ex. Com Hem, Telenor, TDC, Bahnhof och British Telecom.

Det gör att vi kan styra om trafiken om exempelvis TC skulle få problem igen. Det löser inte 100% av problemet och besökare eller kunder som har en Internetoperatör som är beroende av TC kan fortfarande ha problem, då deras trafik kan gå via TC. Men en kund som har Bredbandsbolaget som Internetoperatör kan fortfarande komma åt servrar som står hos oss, då den trafiken inte behöver gå den vägen.

På det stora hela är det här ett problem som alla drabbas av och jobbar för att lösa. Vi har kommit väldigt långt men det finns såklart alltid saker som kan bli ännu bättre. Vi bygger hela tiden om vårt nät så att det ska bli bättre och för att vi ska få så stor kontroll på trafiken som möjligt.

Dela på X

Kom igång med GleSYS Cloud!