En djupdykning i datacenterfiber

Colocation är ett av de områden där vi är verksamma och det innebär att vi hyr ut plats för servrar och nätverksutrustning till andra företag. Vi har idag två datacenter som vi byggt och driver själva, ett i Falkenberg och ett i Stockholm. I takt med att vi byggt fler serverhallar har vi också funderat en hel del på detaljer som "Hur bygger vi effektivast kyla?", "Kan vi på något sätt göra elmätningen enklare?" och till synes ganska trivala saker som "Hur drar vi effektivast kabel till alla skåp?". Den sista frågan tänkte jag fördjupa mig i här.

Med många rack och servrar så springer det ganska snabbt iväg i både kostnad och komplexitet om man inte tänker efter ordentligt. Som exempel drog vi i den första delen av Zon 2 i Stockholm närmare 1 mil fiberkabel och minst den dubbla längden elkabel. Vi har i vår utökat zonen med ytterliggare 26 rack, så nu består Zon 2 av 91 helrack och om vi räknar med trekvartsracken blir det totalt 115 rack. Till varje rack har vi dragit fram 6 fiberpar, två elkablar och två kablar för passagesystemet. Det blir ganska snabbt stora siffror både i kostnader men också i antal kablar och kontakter att hålla koll på.

För att vi på ett enkelt, flexibelt och prisvärt sätt ska kunna dra fram ny fiber och kunna hålla koll på redan installerade kablar, så har vi utvecklat en egen lösning för hur vi bygger fiberavlämningar i våra datacenter. Det är lika enkelt som smart och gör att vi kan dra fram all fiber själva och slipper svetsa kontakterna — vilket sparar både pengar och tid.

Lösningen består av 2 delar:

  • En vanlig ODF med LC-kontakter
  • En specialbyggd fiberkabel, även kallad "bläckfisk"

Datacenterfiber

  1. Det här är en tom ODF sedd från ut- och insidan. Totalt får det plats 24 fiberpar i en ODF, vi har valt att börja med 6 par och kan enkelt fylla på med fler när det behövs.

Datacenterfiber

  1. Varje skåp får alla sina kablar matade från stegar i taket, de gula kablarna är fiber. Bilden till höger är ena änden på en så kallad "bläckfisk", det är en kabel som bryter ut i 12 stycken fiber, eller 6 fiberpar i varje ände.

Datacenterfiber

  1. Att montera ihop en ODF kräver inga specialverktyg; det som behövs är avbitartång, sax, kardborrband, stripes och skruvmejslar i lagom storlek. Större delen av monteringen är att sätta rätt fiber i rätt skarvdon. Alla kontakter är numrerade i varje ände — som tur är.

Datacenterfiber

  1. Nu är ODF:en färdigmonterad och redo att monteras i racket. Andra änden av bläckfisken är dragen till vårt Meet-Me-Room, där vi ansluter rack till vårt backbone, andra Internetoperatörer eller någon annan fiber.
Dela på X

Kom igång med GleSYS Cloud!