Våra intryck från WHD.global 2017

Gänget från GleSYS på plats

Vi är nyss hemkomna från WHD.global (WorldHostingDays) 2017, ett av de ledande eventen med cloud-tjänster och webbhosting i fokus. Över 6 500 personer hade kommit till Tysklands största nöjesfält och den unika platsen för eventet, Europa-Park. Fulla av intryck och energi av att ha mött våren, är här är några av våra favoriter och spaningar från dagarna.

Den digitala striden mot bedragare, terrorister och spioner

Mikko Hyppönen, Chief Research Officer på F-Secure, höll en föreläsning på temat “The Digital Battle Against Extortionists, Scammers, Terrorists, and Spies in a World that’s Gone Online”. Hela världen kopplar upp sig i allt snabbare takt. Allt från banker till bilar kopplas upp mot nätet. Det är givetvis mycket positivt men det betyder också att virus, digital övervakning, informationsstöld och driftstörningar blir allt vanligare.

På frågan “hur många av Fortune 500-företagen är hackade?” var svaret enkelt; alla. Det är helt omöjligt att skydda större företag helt och hållet då potentiellt 100 000-tals datorer och andra enheter inom företaget är uppkopplade.

Mikko Hyppönen på WHD.global

Mikko tog givetvis upp den massiva DDoS-attacken mot DYN 21 oktober 2016 som drabbade flera av de tjänster vi använder dagligen. Man hade skapat ett botnet genom att ha hackat ett stort antal internetanslutna enheter som skrivare, webbkameror och elektroniska barnvakter och utförde attacken med malwaret Mirai.

Huvudpoängen här var att vi måste bli bättre på att använda säkra lösenord och framförallt olika lösenord till olika tjänster. Ett tydligt exempel är när LinkedIn hackades under 2012 där inte ens Mark Zuckerburg gick säker. Förvånande nog det visade sig att han använde sig av ett lite väl enkelt lösenord…

Han berättade också vikten av ordentliga säkerhetskopior, där han troligen fick de flesta att tänka efter både en och två gånger med uttalandet; “Backups is not backups until you've tried to restore it”. Har du testat att återställa dina säkerhetskopior någon gång?

Hur kan vi skapa morgondagens internet tillsammans?

Svensken Göran Marby, CEO på den ideella organisationen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), var en annan spännande talare på WHD.global. Ett av hans huvudbudskap var att vi kan skapa framtidens internet tillsammans. Varje år har ICANN flera öppna sammanträden världen över där vem som helst får vara med och påverka.

I slutet av 2016 lämnade USA över kontrollen över internet till den ideella organisationen ICANN. Beslutet kantades av kontroverser då republikaner anklagade Obama-administrationen att lämna bort kontrollen över internet till alla världens länder, inklusive Kina, Ryssland och Iran.

Han berättade också om att ICANN för första gången ska göra en uppdatering av det lösenord som hanterar säkerheten av DNS, något som kommer påverka stora delar av internet på ett eller annat sätt. Läs mer om uppdateringen och hur du kan testa dina tjänster så att de är redo när det är dags.

GleSYS omvärldsspanar

Det var mycket fokus på DDoS-skydd, objektlagring och domäner, främst alla nya gTLD:er som .online, .fun, .tech etc. Domäner som fortfarande har ett något otydligt användningsområde.

I övrigt var det ganska mycket samma lika. På det stora hela så känns det som att stora delar av webhosting-branschen försöker klamra sig fast vid traditionella webbhotell. Det var väldigt lite snack om Docker, Functions as a Service och PaaS (Platform as a Service) och många verkar ganska förvirrade kring hur de ska hantera giganternas frammarsch. GDPR, den nya dataskyddsförordningen, fick lite eller ingen uppmärksamhet.

Object och scale out-storage

Flera leverantörer håller på att ta fram lösningar för att leverera objektlagring, helst via AWS S3-protokollet, detta i kombination med olika lösningar för skalbar lagring (scale out) är intressant och tyder på att fler och fler vill ta upp kampen med de stora drakarna på billig lagring, frågan är bara hur pass kompletta och kompetenta lösningarna är. Bland de större och etablerade leverantörerna visade SanDisk upp sina lösningar för att hantera behovet, intressanta lösningar som borgar för hög kvalitet, men prislappen avskräcker nog många.

Sammanfattningsvis, en spännande vecka med många bra möten med leverantörer, kunder och branschkollegor. Har du ett intresse av hosting av något slag rekommenderar vi verkligen att du tar dig dit nästa år.

Dela på X

Kom igång med GleSYS Cloud!