Windows Server 2019 nu tillgängligt GleSYS Cloud – Här är några av nyheterna

Windows Server 2019 nu tillgängligt i GleSYS Cloud

När vi tidigare i höstas var på Microsofts konferens Ignite i Orlando presenterades en skarp version av Windows Server 2019. Nu har vi har släppt den nya versionen i GleSYS Cloud och här är några av nyheterna.

Windows Admin Center

Windows Admin Center är det "nya" sättet att hantera Windows Server. Det bygger på ett HTML5-gränssnitt och ger till exempel möjlighet att hantera servrar från valfri modern browser som i Safari på en iPhone.

Windows Subsystem for Linux (WSL)

Windows Subsystem for Linux är inkluderat i Windows Server 2019. Det ger dig möjligheten att köra en Linux-installation t.ex. Ubuntu ovanpå Windows. Det gör att de som har mer erfarenhet av att arbeta i en Linux-miljö känner sig mer hemma och kan använda verktyg som man redan är bekant med. Läs mer om WSL här

System Insights

Med hjälp av machine learning kan System Insights förutspå last och nyttjandegrad och ger spännande möjligheter på dina VPS:er. Du som administratör får till exempel bättre kontroll över när en server behöver tilldelas mer resurser och gör att du kan arbeta mer proaktivt, oavsett om det gäller CPU, nätverk eller lagring. Läs mer om System Insights här

Storage Migration Service

För att göra det enklare att migrera data från filservrar med gamla versioner av Windows Server (t.ex. 2003 och 2008) har Microsoft lanserat Storage Migration Service som ett tillägg till Windows Admin Center. Rent konkret innebär det att du kan migrera till Windows Server 2019 utan att behöva konfigurera om användare eller applikationer. Den ersätter hela maskinen automatiskt och hanterar byte av namn, rättigheter och IP-adresser.

Bättre stöd för Docker

Windows Server 2019 introducerar bland annat nya basimages och ingress-stöd, så du kan bygga en docker swarm helt i Windows.

Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP)

Windows ATP har nu fått sig en boost på serversidan med cloudbaserat skydd. Du har alltid senaste definitionsfilerna och ingen agent behövs. Alla funktioner inklusive gränssnittet känns igen från Windows 10.

Windows Server Core

Med Windows Server Core får du ett Windows helt utan ett GUI. All installation, konfiguration och administration sköts genom PowerShell eller Windows Admin Center

Server Core använder mindre resurser och har mindre attackyta då det är mycket mindre komponenter som installeras. Perfekt för dig som aldrig loggar in på din Windows Server eller skriptar upp en installation.

Känner du dig osäker med Core så kan du alltid ansluta till den med Windows Admin Center för att sköta konfigurationen därifrån. Läs gärna vår hjälpartikel om hur du ansluter till en Windows-server med PowerShell.

Windows Server 2019 finns startklart i GleSYS Cloud så logga in och kom igång idag!

Dela på Twitter

Kom igång med GleSYS Cloud!